Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Soldalen - en erkänd stjärna

Demensboendet Soldalen i Lönsboda har blivit stjärnmärkt. Här har alla i omsorgspersonalen genomfört Svenskt Demenscentrums utbildning inom personcentrade demensvård. En viktig utbildning som ger verktyg och kunskap för att erbjuda ännu bättre personcentrad vård till våra äldre på Soldalen.

- Demensvården är vårt huvudområde. Det är roligt att vi har kunnat satsa lite extra på det genom utbildningen och göra det ännu bättre, säger Ellinor Johansson som är enhetschef på vård- och omsorgsboendena Bergfast och Soldalen.

För att bli tilldelad utmärkelsen Stjärnmärkt ska minst 80 % av personalen ha genomfört utbildningens fyra steg och att man arbetar efter utifrån utbildningsmodellens intentioner. Ett mål som Soldalen ligger högt över.

- All vår personal är utbildade, 100 %! Då har vi även utbildat personal inom rehab och bemanningspoolen som arbetar här på Soldalen, säger Ellinor.

Jessica Johansson är Osby kommuns utbildningsledare i stjärnmärkning. Sedan november 2023 har hon utbildat personalen inom samtliga steg. Inför varje utbildningstillfälle har personalen genomfört webbutbildningar och hemuppgifter som sedan har diskuterats under träffarna.

- De har varit positiva till utbildningen och det har lett till många diskussioner, både under utbildningen och i arbetet. Genom utbildningen har vi även möjligt förmedla kunskapen vidare till ny personal och vikarier så att alla har samma förståelse kring demenssjukdomar, säger Jessica.

För att fira utmärkelsen bjöds personal och anhöriga in till en grillkväll på Soldalen.

- Vi fick en mycket trevlig kväll tillsammans där vi även bjöd in anhöriga till firandet. Den var mycket uppskattat, säger Ellinor.

Vad händer nu?

- Om ett år kommer det göras en uppföljning. Vi har fått välja tre förbättringsområden som vi kommer att jobba vidare med. De är uppföljning med anhöriga som kommer vara 2 gånger per år, levnadsberättelse och regelbundet reflektionsmöten, säger Jessica.

Kommer personal på kommunens andra äldreboenden också utbildas?

- Tanken är att vi ska fortsätta med utbildningen främst mot grupperna och enheterna som arbetar inom demensvården. Sen är förhoppningen att vi ska kunna arbeta vidare mot andra verksamheter också, säger Jessica.

Om Stjärnmärkt

Stjärnmärkt är en utbildningsmodell som vänder sig till särskilda boenden, dagverksamheter, hemtjänst- och biståndshandläggarenheter. Syftet är att ge personalen kunskap och verktyg för att kunna utveckla det personcentrerade arbetet på sin arbetsplats.

Utbildningsmodellen omfattar fyra undervisningstillfällen med reflektionsträffar. Inför varje tillfälle ska deltagarna förbereda sig en webbutbildning och hemuppgift. Webbutbildningarna som ingår i Stjärnmärkt är avgiftsfria och tillgängliga på Svenskt Demenscentrums utbildningsportal:

  • Demens ABC
  • Demens ABC plus Hemtjänst eller Särskilt boende
  • Nollvision – för en demensvård utan tvång och begränsningar

När minst 80 procent av personalen genomfört de fyra utbildningsstegen och arbetsplatsen arbetar utifrån utbildningsmodellens intentioner tilldelas den diplomet Stjärnmärkt. Stjärnmärknigen omprövas sedan varje år.

Källa: Svenskt demenscentrum